Do góry

Zupy Przepis na:

Krem chrzanowy

Krem chrzanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 304

Pyszny i zdrowy krem chrzanowy! Na wielkanocny stół lub bez okazji, podany z jajkami przepiórczymi, groszkiem ptysiowym i ulubionymi kiełkami. Chrzanowy zawrót głowy może wnieść powiew świeżości do tradycyjnych potraw!

Składniki

  • 1 duży seler
  • 1 średnia cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • łyżka oleju
  • 3-4 cm świeżego chrzanu lub 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) chuda śmietanka lub mleko
  • Do podania: – 2 jajka przepiórcze na porcję: groszek ptysiowy, kiełki rzodkiewki, natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Jeśli masz świeży chrzan, zetrzyj to na drobnych oczkach.

  2. 2. Podsmaż przez chwilę samą cebulkę.

  3. 3. Dodaj resztę warzyw i smaż około 2-3 minuty.

  4. 4. Dolej 1,5 litra wody lub bulionu i gotuj około 10 minut do momentu aż warzywa zmiękną.

  5. 5. Dodaj chrzan i zblenduj całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolej wody lub bulionu. Dopraw do smaku.

  6. 6. Usmaż jajka przepiórcze do momentu aż białko zetnie się a żółtko nadal będzie płynne.

  7. 7. Podaj krem chrzanowy z sadzonymi, groszkiem ptysiowym, kiełkami oraz natką pietruszki.

    Smacznej Wielkanocy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń