Do góry

Zupy Przepis na:

Krem marchewkowo - dyniowy

Krem marchewkowo - dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7456

Dodano:

Odsłon: 1860

Gęsty, sycący i aromatyczny. Do zupy podałam grzanki, ale można podawać ją bez dodatków (krem jest bardzo gęsty) lub z groszkiem ptysiowym. Polecam!

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 małą dynia
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • kawałek startego imbiru
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cynamon, curry, kardamon
  • łyżka śmietany lnu jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki, dynię w kostkę, seler w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, oprószamy solą i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy starty imbir, sok z cytryny i przyprawy (wg uznania) i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę miksujemy na krem, jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy wodą.
    Krem podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków udekorowany zieleniną.
    Można podać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń