Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowity, lekko słodki krem z pietruszki korzeniowej z dodatkiem delikatnej trybuli. Całość podawana z puszystymi i mięciutkimi kuleczkami z ryżu jaśminowego.
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3477
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 382
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54847
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3477
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 382
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54847
Składniki
Marchewki oraz pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion zagotowujemy ze szczyptą ziela angielskiego oraz listkiem laurowym i dodajemy do niego pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy do gotujących się warzyw.
W międzyczasie przygotowujemy kuleczki jaśminowe. Namoczony w zimnej wodzie ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu dodajemy do niego łyżeczkę masła i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż masa zrobi się gęsta. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie przelewamy zawartość garnka do miksera wolnostojącego i miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której dodajemy posiekaną trybulę oraz śmietanę - ponownie miksujemy. Powstały krem zagotowujemy, doprawiając go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krem pietruszkowy podajemy z ciepłymi kuleczkami jaśminowymi i świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)