Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie, które zachwyci wszystkie podniebienia.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Składniki
Świeże pomidory obrać ze skórki, dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko zmiksować blenderem. Obrane marchewki, pietruszkę i por pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, wrzucić wcześniej pokrojone warzywa i podsmażać 5 minut, przerzucić do głębokiego garnka. Na patelni ponownie rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną papryczkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć, podlać białym winem, podgrzewając cały czas patelnię na małym ogniu. Po tym czasie dodać szklankę zblendowanych pomidorów, a resztą zalać marchewki i pietruszkę. Jedno i drugie dusić pod przykrywką. Pomidory z winem po 10 minutach dodać do garnka. Dodać również przecier pomidorowy. Gotować ok 30 minut na małym ogniu, pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przyrządzić krewetki - najpierw umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię z masłem i oliwą wrzucić posiekany czosnek i papryczkę, smażyć krewetki z każdej strony ok 1,5 minuty. Powinny wyjść maślane i jednocześnie kruche. Krem pomidorowy podawać ze śmietanką, z usmażonymi krewetkami i listkiem świeżej bazylii.