Do góry

Zupy Przepis na:

Krem szpinakowy

Krem szpinakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2104

Dodano:

Odsłon: 4010

Kolejne fantastyczne danie warte zapamiętania i spisania receptury. W ramach wariacji dodaliśmy sera favita oraz prażonych nasion dyni i słonecznika. Więcej na blogu.

Składniki

  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 150 gram sera sałatkowego Favita (półtłusty)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki pestek dyni i 2 łyżki pestek słonecznika
  • Sól oraz pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem szpinakowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy szpinak i gotujemy około 15 do 20 minut (aż szpinak będzie miękki)
    Następnie dodajemy 4 łyżki śmietany oraz 2/3 pokrojonego w kostkę sera sałatkowego
    Całość chwilę miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku

  2. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy ziarna i prażymy przez 2-3 minuty
    Gotowy krem przelewamy do miseczek, a następnie posypujemy ziarnami i pokruszonym serem
    W zależności od tego jaka konsystencję kremu chcemy uzyskać, można dodać mniej lub więcej wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń