Do góry

Zupy Przepis na:

Krem warzywny z jabłkiem i cynamonem

Krem warzywny z jabłkiem i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27531

Dodano:

Odsłon: 7585

Propozycja na bardzo aromatyczny krem warzywny z nutką słodyczy jabłka i korzennym zapachem cynamonu.

Składniki

  • 750 ml bulionu
  • 1 duże jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • puszka pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • cukier trzcinowy
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem warzywny z jabłkiem i cynamonem

Przygotowanie

  1. Cebule (białą i czerwoną) kroimy w kostkę w szklimy je na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli i chwilę dusimy.

  2. Do gorącego bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki), marchewkę, korzeń pietruszki oraz posiekany pęczek koperku i natki pietruszki. Po chwili dodajemy do niego podduszone cebule i papryki i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  3. Gdy warzywa nabiorą miękkości dodajemy do nich puszkę pomidorów i wszystko jeszcze raz zagotowujemy.

    Na sam koniec dodajemy cynamon i około pół łyżeczki cukru trzcinowego, a zawartość garnka miksujemy tak, aby uzyskać gęsty, jednolity krem.

  4. Tak powstały krem doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze raz zagotowujemy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń