Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z groszku to delikatna, aksamitna zupa, która zachwyca swoim świeżym smakiem i kolorem. Dodatek chrupiącej kiełbaski i boczku sprawia, że klasyczna zupa-krem nabiera charakteru i wyrazistości. Podana z domowymi grzankami lub czosnkową bagietką zadowoli każdego smakosza i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9563
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3157
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6642
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9563
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3157
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6642
Składniki
Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, po czym przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem – zostaw 3-4 łyżki groszku do dekoracji. W garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i przesmażaj, aż zasmażka uzyska złoty kolor. Następnie wlej bulion (lub wodę), dodaj puree z groszku, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj ok. 15 minut od zagotowania. Następnie dodaj śmietanę lub mleko, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym ostatecznie zagotuj i zdejmij zupę z ognia.
W tym czasie pokrój kiełbasę w plasterki, a boczek w kostkę i przesmaż na patelni, by uzyskać apetyczną chrupkość.
Wykładaj porcje kremu z groszku do miseczek, udekoruj ugotowanym groszkiem i podsmażoną kiełbaską z boczkiem. Możesz także dorzucić domowe grzanki lub podać zupę z czosnkową bagietką.