Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 815

Dodano:

Odsłon: 5226

Zupy kremy to chyba moja ulubiona działka kulinarna. Nawet robiona z tego samego warzywa za każdym razem może być inna. Tak też jest z kremem z kalafiora. Kalafior to baza główna, którą zawsze można czymś urozmaicić. Tym razem bardzo delikatny z smaku krem z kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego.

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 mały por – tylko biała część
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Niepełna szklanka mleka kokosowego
  • Trochę śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • imbir suszony – na czubek łyżeczk
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę, pory w pół talarki. Do garnka z grubym dniem na roztopione masło wrzucam cebulę i pora i smażę lekko aż będą szkliste. Dorzucam pokrojoną w kostkę pietruszkę i podzielony na małe różyczki kalafior. Teraz zalewam wodą tylko tyle aby przykryła warzywa i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu dolewam niepełną szklankę mleka kokosowego i miksuję na gładki krem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta można dodać więcej mleczka. Przy końcu miksowania można dodać odrobinę śmietany kremówki aby krem był jeszcze gładszy. Teraz wystarczy doprawić solą, pieprzem, imbirem i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń