Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z marchewki i batatów

Krem z marchewki i batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7448

Dodano:

Odsłon: 3462

Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 nieduże bataty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • -sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i dyni lu innymi dodatkami.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń