Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z pieczonego ziemniaka najlepiej smakuje z bagietką lub kromką podpieczonego na patelni chleba. Ja gotuję wywar warzywny, ale może być również mięsny.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1441
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 76
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1441
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 76
Składniki
Młode ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy. Kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, posypujemy sporą szczyptą rozmarynu, oregano, mniejszą szczyptą kminu rzymskiego, solimy i pieprzymy, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , lekko skrapiamy oliwą i wykładamy ziemniaki. Pieczemy przez ok. 30-35 min na drugiej półce z funkcją termoobiegu. Do garnka wlewamy zagotowaną wodę 1,5 l oraz obraną marchewkę pokrojoną na połówki, seler pokrojony na pół, natkę pietruszki i selera, obraną cebulę i część pora. Łyżeczkę soli oraz opcjonalnie łyżeczkę vegety. Gotujemy nie krócej niż 30 min. Kiedy ziemniaki mamy pięknie podpieczone, a bulion nabrał smaku, wyjmujemy wszystkie warzywa z wywaru. Natki nie będą nam już potrzebne, natomiast marchewkę i seler kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do bulionu razem z upieczonymi ziemniakami i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie miksujemy zupę blenderem. Posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z podpieczoną bagietką lub kromką chleba. Smacznego :)