Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczonej dyni

Krem z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 1441

Pyszny i aromatyczny krem. Polecam na jesienne dni.

Składniki

  • dynia 1 kg,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 1 - 2 ząbki,
  • ziemniaki 2 szt,
  • bulion warzywny 1 l,
  • pestki dyni 2 łyżki,
  • imbir 1/2 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić wraz ze skórką w kostkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Dynię lekko ostudzić i usunąć skórkę. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do gotującego się bulionu. Cebulę oraz czosnek obrać i podsmażyć na patelni, na oleju. Również dodać do bulionu. Do bulionu przełożyć dynię (kawałek zostawić do dekoracji). Chwilę wszystko razem gotować. Zupę rozdrobnić blenderem na krem. Doprawić do smaku solą oraz imbirem. Krem podawać z pieczonymi kostkami dyni posypany podprażonymi pestkami dyni oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń