Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczonej dyni

Krem z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2276

Dodano:

Odsłon: 351

sezon na dynię w pełni, a pogoda też sprzyja rozgrzewającej zupce, więc gorąco polecam

Składniki

  • mała dynia - ok. 1,2 kg
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 8 ząbków
  • bulion - 1 litr
  • kurkuma - pół łyżeczki
  • curry - 1 łyżeczka
  • starty imbir - 3-4 cm
  • oliwa - 4 łyżki
  • chili w płatkach - pół łyżeczki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem z pieczonej dyni

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i układamy na blaszce skórką w dół, cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy obok dyni, czosnek obieramy i układamy całe ząbki na dyni. Całość skrapiamy oliwą i solimy, po czym pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy dynia jest już miękka i o ile to konieczne, pieczemy jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Potem odstawiamy, aż trochę przestygnie.

  2. Upieczoną dynię obieramy ze skórki, przekładamy do rondla, dodajemy również upieczone cebulę i czosnek, a także curry, kurkumę, chili i imbir (jak nie mamy świeżego imbiru, możemy dodać łyżkę sproszkowanego). Całość zlewamy bulionem i blendujemy wszystko na gładki krem.

  3. Teraz zupę doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy jeszcze solą i gotowe. Podajemy posypane pestkami dyni oraz polane delikatnie olejem z pestek z dyni. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń