Inspiracją do zrobienia tego kremu była rozmowa z moim znajomym, który, na pytanie, co ostatnio dobrego miał okazję zjeść, wspomniał o zupie z buraków. Poprosiłam, by powiedział, jak smakowała i z czym była podawana. Widząc jego szeroki uśmiech i rozmarzony wzrok na myśl o tym daniu, postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście i mnie pospolite buraki tak zachwycą. Oczywiście, kulisy przygotowania pozostały tajemnicą, więc mogłam tylko się domyślać, że skoro zupa była aromatyczna, buraki musiały być pieczone. Z tym warzywem dobrze komponuje się tymianek, dlatego z nim zapiekłam moje bordowe piękności. Dołożyłam także czosnek, który fajnie podkręca smak w tym kremie, a dzięki pieczeniu traci swoją goryczkę i sam wyskakuje z łupinek. Żeby było bardziej treściwie i nie monotonnie, czyli z grzankami lub chlebem, do mojej zupy podałam ugotowaną grykę. W osobnym naczyniu, by można było czerpać sobie dowolną jej ilość.
Krem z pieczonych buraków z czerpaną gryką
Składniki
- 4 duże buraki
- 1 główka polskiego czosnku
- tymianek - świeży lub suszony
- 1 woreczek prażonej kaszy gryczanej
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
Składniki
- 4 duże buraki
- 1 główka polskiego czosnku
- tymianek - świeży lub suszony
- 1 woreczek prażonej kaszy gryczanej
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- kilka łyżek jogurtu naturalnego

Etapy przygotowania
Przygotować 8 kawałków folii aluminiowej i papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę z piekarnika. Buraki umyć, odciąć końcówki, podzielić na pół. Każdy posypać suszonym tymiankiem lub obłożyć gałązkami, skropić olejem, zawinąć w folię tak, by utworzyć sakiewki.

Z całej główki czosnku ściąć górę tak, by było widać prawie całe ząbki. Posolić delikatnie po wierzchu i także skropić olejem. Ułożyć na blasze obok buraków.

Zapiekać w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie buraki będą gotowe. Czosnek wyciągnąć w połowie czasu, czyli po 30 minutach.

Po lekkim przestudzeniu obrać buraki, gałązki rozmarynu wyrzucić, zblendować na gładko, wrzucić do garnka. Dodać najpierw 300 ml wody z rozpuszczoną kostką rosołową, 4 ząbki czosnku rozgniecione widelcem lub zblendowane wcześniej z burakami. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Posolić, zmielić odrobinę pieprzu, dodać suszonego tymianku. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia i gotować do 5 minut. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie kaszę gryczaną. Podawać krem z kleksem z jogurtu naturalnego oraz udekorowany rozmarynem. Do tego, w osobnej miseczce, odrobinę kaszy gryczanej, która świetnie smakuje z burakami. Recycling: pozostałe ząbki czosnku możecie wykorzystać jako smarowidło do chleba i zjeść na przykład z ogórkiem kiszonym lub tylko delikatnie osolone.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5815

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 15157
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5815

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 15157



Składniki
- 4 duże buraki
- 1 główka polskiego czosnku
- tymianek - świeży lub suszony
- 1 woreczek prażonej kaszy gryczanej
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotować 8 kawałków folii aluminiowej i papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę z piekarnika. Buraki umyć, odciąć końcówki, podzielić na pół. Każdy posypać suszonym tymiankiem lub obłożyć gałązkami, skropić olejem, zawinąć w folię tak, by utworzyć sakiewki.
Z całej główki czosnku ściąć górę tak, by było widać prawie całe ząbki. Posolić delikatnie po wierzchu i także skropić olejem. Ułożyć na blasze obok buraków.
Zapiekać w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie buraki będą gotowe. Czosnek wyciągnąć w połowie czasu, czyli po 30 minutach.
Po lekkim przestudzeniu obrać buraki, gałązki rozmarynu wyrzucić, zblendować na gładko, wrzucić do garnka. Dodać najpierw 300 ml wody z rozpuszczoną kostką rosołową, 4 ząbki czosnku rozgniecione widelcem lub zblendowane wcześniej z burakami. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Posolić, zmielić odrobinę pieprzu, dodać suszonego tymianku. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia i gotować do 5 minut. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie kaszę gryczaną. Podawać krem z kleksem z jogurtu naturalnego oraz udekorowany rozmarynem. Do tego, w osobnej miseczce, odrobinę kaszy gryczanej, która świetnie smakuje z burakami. Recycling: pozostałe ząbki czosnku możecie wykorzystać jako smarowidło do chleba i zjeść na przykład z ogórkiem kiszonym lub tylko delikatnie osolone.