Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i aromatyczny
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 345
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 72
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 46
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 345
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 72
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 46
Składniki
1. Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół. Przełóż do naczynia żaroodpornego. 2. Bazylię, czosnek pozbawiony łupinek przełóż do blendera - dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na pesto. Dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, w którym były suszone pomidory. Wymieszaj. 3. Około 2/3 ilości bazyliowego pesto wyłóż na pomidory, resztę odłóż będzie potrzebne do dekoracji kremu pomidorowego. 4. Pomidory włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 45 minut, aż się zrumienią. 5. Gdy pomidory się upieką na dno rondelka wlej około 2 łyżki oleju słonecznikowego. 6. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Gdy zrobi się szklista dodaj suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, a następnie pomidory pieczone. 7. Duś 2-3 minuty, a następnie całość zblenduj. 8. Dodaj gorący bulion. Dopraw solą, pieprzem czarnym oraz paprykę ostrą. 9. W razie potrzeby dodaj około 1 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego. 10. Podawaj z pesto bazyliowym. 11. Smacznego.