Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na przekór jesiennej pogodzie trochę wiosny na talerzu :) Pyszna pożywna zupa krem z zielonego groszku i rukoli to świetna opcja na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin :) Taką zupkę z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy i zjeść, po podgrzaniu jako ciepły, rozgrzewający posiłek.
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8494
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 335
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5157
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4912
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45193
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8494
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 335
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5157
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4912
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45193
Składniki
Groszek ptysiowy: Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie łyżką do połączenia się składników i zagęszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać po jednym jajku i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, bo groszek w trakcie pieczenia urośnie. Piec ok. 15-18 minut w 210 stopniach.
Zupa krem: W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać 1,5 l wody. Dodać groszek i gotować do miękkości około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać rukolę. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać koperek. Ponownie zagotować. Podawać gorącą z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.