Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym

Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 184

Na przekór jesiennej pogodzie trochę wiosny na talerzu :) Pyszna pożywna zupa krem z zielonego groszku i rukoli to świetna opcja na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin :) Taką zupkę z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy i zjeść, po podgrzaniu jako ciepły, rozgrzewający posiłek.

Składniki

  • 700 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 50 g rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • śmietana 30 % (do podania)
  • Groszek ptysiowy:
  • 125 ml wody
  • 75 g masła 82 %
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

  1. Groszek ptysiowy: Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie łyżką do połączenia się składników i zagęszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać po jednym jajku i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, bo groszek w trakcie pieczenia urośnie. Piec ok. 15-18 minut w 210 stopniach.

  2. Zupa krem: W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać 1,5 l wody. Dodać groszek i gotować do miękkości około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać rukolę. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać koperek. Ponownie zagotować. Podawać gorącą z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń