Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W swoich sobotnich eksploracjach terenu, poszukiwaniach nowych składników i inspiracji do przepisów natknęłam się na cudowny mięsny sklepik osiedlowy, w którym od wejścia poczułam, że jestem we właściwym miejscu. Niewielka z pozoru budka obfitowała w smaczne skarby: słoiczki z domowym smalcem i konserwami , konfiturami, swojskie mleko od szczęśliwych krówek, jajeczka od wolno biegających kurek zielononóżek, wędliny wędzone w beczce, opalane drzewami owocowymi... Czego tam nie było! Na tym tle wybijała się energiczna sprzedawczyni, która do każdego zwracała się "słoneczko". Zanim doszła do mnie, widziałam, jak kilka osób po zachętach typu "co jeszcze, słoneczko?" zwiększało swoją pulę koszykową. Jedno słówko, a jaki efekt marketingowy! Moją uwagę, oprócz szynki wieprzowej z otoczką tłuszczyku, kiełbasy jałowcowej mocno wysuszonej, przykuły kacze szyje. Przypomniało mi się, że w dzieciństwie prześcigaliśmy się z bratem, kto ma dostać tę niewielką ilość jakże smacznego mięsa po przyrządzeniu rosołu na kurze czy kaczce. Tak więc "słoneczko" nabyło trzy sztuki i ugotowało na nich wywar do zupy grzybowej ze słodką śmietanką. Nie dość, że są chudziutkie i delikatne w smaku, to jeszcze ładnie się prezentują na talerzu.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 379
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 733
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 332
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 379
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 733
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 332
Składniki
Szyje oczyścić z błonek, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i "odszumować". Posolić, dodać oczyszczoną włoszczyznę, marchewki uzupełnić wodą w takiej ilości, by przykryła mięso i warzywa.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Marchewki wyciągnąć z wywaru wcześniej, jak będą półtwarde. Po ostygnięciu pokroić je wzdłuż na plastry szerokości do 2 milimetrów i za pomącą malutkiej foremki do ciastek wyciąć z nich grzybki. Z wywaru wyciągnąć włoszczyznę i szyjki; te ostatnie obrać delikatnie z mięsa. Do buliony wrzucić grzyby, doprawić pieprzem i solą, jeśli zajdzie potrzeba. Gotować pod przykryciem i gdy grzyby będą miękkie, ściągnąć z ognia i po chwili wlać śmietanę, wymieszać, postawić z powrotem na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować do 3 minut. Zupy powinno być około 1,5 litra. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Zupę podawać z makaronem, marchewkami - grzybkami i szarpanym mięsem z kaczki. Dekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem.