Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kremowa zupa kalarepkowa"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Kalarepę obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać albo pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kalarepę, ziemniaki i cebulę, smażyć 3–4 minuty, czasem zamieszać. Następnie zalać je bulionem i śmietaną. Poczekać, aż wywar zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15–20 minut.
W tym czasie opłukać filety z kurczaka, osuszyć je i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju. Wrzucić kawałeczki kurczaka i smażyć je 4 minuty. Zrumienione mięso oprószyć solą i pieprzem. Strączki groszku cukrowego oczyścić, pokroić na kawałki. Rukiew wodną opłukać, poodrywać listki.
Ugotowane warzywa razem z wywarem zmiksować blenderem na gładko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy włożyć groszek cukrowy. Gotować razem jeszcze 3 minuty.
Zupę rozlać do miseczek. Do każdej porcji włożyć paseczki podsmażonego kurczaka. Posypać rukwią wodną.Źródło: Życie na gorąco