Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Szkoda, gdyż jest pyszny i zdrowy. Jego słodki smak bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami. Krem z selera to bardzo wdzięczna baza, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. Moją kolejną propozycją na tę zupę to podanie jej z łososiem, awokado i młodym surowym buraczkiem oraz z chrupiącymi krążkami ziemniaczanymi. Wybrałam mięso łososia z Alaski - Sockeye, gdyż ma naturalnie silnie czerwony kolor dzięki czemu ładnie prezentuje się na talerzu. Tak podana zupa prezentuje się bardzo elegancko, więc idealnie wpisze się w świąteczne menu.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Składniki
Obrane ziemniaki i seler kroimy w mniejsze kawałki. Do warzyw dodajemy kostkę warzywną, sól, rozkruszone ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę. Ponownie doprowadzam do zagotowania. Zupę miksujemy, aż będzie aksamitnie gładka. Dla pewności można ją jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z różyczkami z łososia i awokado oraz przybraną: rukolą, szczypiorkiem, koperkiem, wiórkami z buraczka, pestkami granatu, groszkiem cukrowym oraz krążkami cebulowymi.