Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowy kwaśnik rabarbarowo – porowy

Kremowy kwaśnik rabarbarowo – porowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 292

Propozycja na przygotowanie prostego, aromatycznego, lekko kwaskowego kremu warzywnego z rabarbarowo – porową nutką.

Składniki

  • 1000 ml bulionu drobiowo – warzywnego
  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 1 duży por
  • 2 białe cebule
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 duży ziemniak
  • Pęczek koperku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łodygi rabarbaru obrać, pokroić w kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

  2. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek.

    Korzeń pietruszki i ziemniaka pokroić w kostkę, pora w pół plasterki, posiekać wszystkie natki i włożyć do gorącego bulionu razem z podsmażoną cebulką i podpieczonym rabarbarem. Wszystko gotować do momentu aż warzywa będą miękkie – około 20 minut.

  3. Pod koniec gotowania dodać łyżkę cukru trzcinowego, a zawartość garnka zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać łyżkę sosu sojowego, łyżkę jogurtu i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem – jeszcze raz przemieszać i ponownie zagotować.

    Kremowy Kwaśnik podawać z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń