Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 4017

Dodano:

Odsłon: 5705

Bardzo wyśmienita sycąca ,smaczna zupa na wywarze mięsnym lub jarzynowym , szybko się przyrządza .Sprawdza się nie tylko w chłodne, jesienne i zimowe dni . Polecam

Składniki

  • 4 litry wody ,1 kg kości wędzonych lub żeberek , 10 dkg kaszy jęczmiennej
  • 70 dkg ziemniaków , 1 duża marchew ,1 pietruszka ,
  • 1/2 średniej selery ,2 laurowe liście ,3 angielskie ziele,
  • 1 duży ząbek czosnku ,1 średnia cebula ,20 dkg wędzonego boczku
  • 15 -20 dkg surowej wędzonej szynki , sól,pieprz ,magi ,majeranek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte wędzone kości lub żeberka
    liście laurowe,angielskie ziele ,1 łyżkę vegety i gotujemy około 50 minut Wyjąć mięso i wywar przecedzić ,wsypać 10 dkg przepłukanej kaszy , dodać marchew, pietruszkę ,seler ,ziemniaki ,czosnek wszystko (drobno pokrojone w kostkę ) i gotować do miękkości . Obrane mięso z kości dodajemy do zupy z przesmażonym wcześniej boczkiem , cebulką szynką drobno pokrojoną w kostkę . Doprawić do smaku solą ,magi pieprzem ( według uznania ) Posypać natką pietruszki
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 września 2014 Też gotuję krupnik na wędzonych żeberkach jest pachnący i pyszny. Dodaję również 3-4 grzybki suszone dla koloru i smaku. Nie dodaję surowej wędzonej szynki ale muszę spróbować :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń