Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na kurczaku

Krupnik na kurczaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5779

Dodano:

Odsłon: 725

Pyszny krupnik na pałkach drobiowych z dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej i grzybowym i czosnkowym posmakiem:) Sycąca zupa idealna na chłodne dni:)

Składniki

  • pałki drobiowe 4 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1szt
  • seler 0,5 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • grzyby suszone 5 szt
  • kasza jęczmienna perłowa 1 szkl
  • woda 2 l
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • liść laurowy 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krupnik na kurczaku

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone /ja używam samych kapeluszy/zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 1 godz.
    Pałki z kurczaka opłukujemy, układamy w garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min zbierając szumowiny.
    Marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Dodajemy też ziele angielskie, liście laurowe i grzyby wraz z wodą, w której się namaczały /grzyby możemy pokroić w paski/. Gotujemy 15 min. Po tym czasie do zupy wsypujemy kaszę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości - ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 marca Pysznosci i jeszcze z grzybowym i czosnkowym aromatem! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń