Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na żeberku

Krupnik na żeberku

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1192

Dodano:

Odsłon: 383

Tym razem danie konkretniejsze i bardziej swojskie. Gęsta zupa z dwoma rodzajami kaszy, ziemniakami i żeberkiem. Przepyszna!

Składniki

  • Żeberka - 400g
  • Kasza pęczak - 100g
  • Kasza jęczmienna - 100g
  • Ziemniaki - 2szt
  • Marchewka - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Kostka rosołowa - opcjonalnie
  • Liść laurowy - 4sz
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 1łyżeczka
  • Sól, pieprz mielony i ziołowy do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na 4 kawałki. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, ewentualnie kostkę rosołową i gotujemy.
    W tym czasie szykujemy warzywa:
    ziemniaki kroimy w kostkę (najlepiej nieobrane), marchew i cebulę w plasterki, czosnek obieramy i zostawiamy w całości.

    Po 30 minutach do żeberek dodajemy warzywa, grzyby i kaszę. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po tym czasie ostatecznie doprawiamy.

    Podajemy gorącą z kawałkiem żeberka na górze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń