Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie klasyczny, ale zupełnie inny :) Dziś narodził się krupnik wiosenny, przygotowany na bulionie drobiowym, pełen warzyw, ale bez dodatku ziemniaków. To taka mała kulinarna fantazja wynikająca z chęci jak najszybszego zapanowania wiosennej aury. Niestety na dworze wciąż jest zimno, a słońce ledwo przebija się przez gęste chmury, ale w naszej kuchni wiosna może przyjść już dziś w postaci smakowitego krupniku.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Składniki
* jako bulionu możemy użyć niedzielnego rosołku ;) Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, a kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego wraz z fasolką szparagową, groszkiem i brukselką, aby wydobyć ich piękny aromat.
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulkę oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach dodajemy dobrze opłukaną kaszę perłową oraz koperek i gotujemy przez około 15 minut.
Gdy warzywa i kasza będą odpowiednio miękkie, zabielamy całość zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Krupnik wiosenny gotowy! Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna. Życzę smacznego! :)