Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie klasyczny, ale zupełnie inny :) Dziś narodził się krupnik wiosenny, przygotowany na bulionie drobiowym, pełen warzyw, ale bez dodatku ziemniaków. To taka mała kulinarna fantazja wynikająca z chęci jak najszybszego zapanowania wiosennej aury. Niestety na dworze wciąż jest zimno, a słońce ledwo przebija się przez gęste chmury, ale w naszej kuchni wiosna może przyjść już dziś w postaci smakowitego krupniku.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2878
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 382
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2878
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 382
Składniki
* jako bulionu możemy użyć niedzielnego rosołku ;) Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, a kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego wraz z fasolką szparagową, groszkiem i brukselką, aby wydobyć ich piękny aromat.
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulkę oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach dodajemy dobrze opłukaną kaszę perłową oraz koperek i gotujemy przez około 15 minut.
Gdy warzywa i kasza będą odpowiednio miękkie, zabielamy całość zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Krupnik wiosenny gotowy! Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna. Życzę smacznego! :)