Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik wiosenny

Krupnik wiosenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24826

Dodano:

Odsłon: 14467

Nie klasyczny, ale zupełnie inny :) Dziś narodził się krupnik wiosenny, przygotowany na bulionie drobiowym, pełen warzyw, ale bez dodatku ziemniaków. To taka mała kulinarna fantazja wynikająca z chęci jak najszybszego zapanowania wiosennej aury. Niestety na dworze wciąż jest zimno, a słońce ledwo przebija się przez gęste chmury, ale w naszej kuchni wiosna może przyjść już dziś w postaci smakowitego krupniku.

Składniki

  • 2 litry bulionu drobiowego*
  • 100 g kaszy perłowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 80 g zielonego groszku
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 100 g brukselki
  • 1/3 kalafiora
  • 1/3 brokułu
  • 1 mała cebula biała
  • 3 łyżki śmietany
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. * jako bulionu możemy użyć niedzielnego rosołku ;)

    Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, a kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego wraz z fasolką szparagową, groszkiem i brukselką, aby wydobyć ich piękny aromat.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulkę oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach dodajemy dobrze opłukaną kaszę perłową oraz koperek i gotujemy przez około 15 minut.

  3. Gdy warzywa i kasza będą odpowiednio miękkie, zabielamy całość zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Krupnik wiosenny gotowy! Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń