Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna potrawa wigilijna na Kujawach - zupa z suszonych śliwek z makaronem. Jest banalnie prosta do zrobienia, lecz jej przygotowanie zaczynam już 2 dni przed wigilią. Pierwszego dnia moczę śliwki, drugiego gotuję zupę, a trzeciego serwuję ją wraz z makaronem na świątecznym stole. Kujawska zupa wigilijna to obowiązkowa potrawa w moim rodzinnym domu. Wszyscy ją uwielbiamy.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3856
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 692
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3856
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 692
Składniki
Suszone śliwki przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień do namoczonych śliwek dodaj goździki, cynamon, sól i cukier. Składniki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 35-40 minut.
Po tym czasie wyciągnij z zupy goździki i cynamon oraz śliwki. Ze śliwek usuń pestki i ponownie przełóż owoce do zupy.
Mąkę wsyp do miski, zalej odrobiną zimniej wody. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej śmietankę. Ponownie wymieszaj składniki. Gotową mieszankę przelej do kujawskiej zupy wigilijnej.
Gotową zupę dopraw do smaku solą i cukrem. Następnie odstaw do wystudzenia. Serwuj na drugi dzień po odgrzaniu razem z makaronem.