Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 146
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31329
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 146
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31329
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Składniki
Cebulę, czosnek poszatkuj, marchewkę pokrój na małe kawałki. Możesz to zrobić np. w thermomixie jesli tam gotujesz zupę. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku/thermomixie. Dodaj cebulę, za chwilę czosnek, na koniec marchewkę. Wszystko podsmaż przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj dwie puszki kukurydzy. Podsmaż ok. 1 minuty i następnie wlej bulion i ok. 1 litra wody (lub zamiast bulionu 2 kostki rosołowe). Całość gotuj przez ok. 10 minut.
W trakcie gotowania dodaj sól, pieprz, paprykę czerwoną, kurkumę i odrobinę oregano. Kiedy zupa będzie gotowa (10 - 15 minut) - zmiksuj wszystko na gładki krem.
Zupę podawaj wg uznania z grzankami, kanapkami grzankami (np. z masłem czosnkowym), z ziemniakami. Możesz dodać potarty ser, na koniec posypać jeszcze przyprawami.