Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 292
Dodano: 14.01.2021
Odsłon: 300
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Cebulę, czosnek poszatkuj, marchewkę pokrój na małe kawałki.
Możesz to zrobić np. w thermomixie jesli tam gotujesz zupę.
Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku/thermomixie. Dodaj cebulę, za chwilę czosnek, na koniec marchewkę. Wszystko podsmaż przez ok. 3 minuty.
Następnie dodaj dwie puszki kukurydzy. Podsmaż ok. 1 minuty i następnie wlej bulion i ok. 1 litra wody (lub zamiast bulionu 2 kostki rosołowe).
Całość gotuj przez ok. 10 minut.
W trakcie gotowania dodaj sól, pieprz, paprykę czerwoną, kurkumę i odrobinę oregano.
Kiedy zupa będzie gotowa (10 - 15 minut) - zmiksuj wszystko na gładki krem.
Zupę podawaj wg uznania z grzankami, kanapkami grzankami (np. z masłem czosnkowym), z ziemniakami.
Możesz dodać potarty ser, na koniec posypać jeszcze przyprawami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla wczoraj, o 14:29Zgłoś do usunięcia
Świetna! Takich kolorów brakuje nam zimą!0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila wczoraj, o 09:15Zgłoś do usunięcia
super:)0 Kto głosował? | Odpowiedz