Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulajda to jedna z najpopularniejszych czeskich zup obok oczywiście bramborackiej, cibulovej, cesnekovej i zeleninovej polevki. Szczególnie lubiana i przyrządzana jest na południu Czech, ale i w naszych polskich, sudeckich restauracjach można ją również spotkać. Co odróżnia kulajdę od innych zup? Jest przyprawiana na słodko-kwaśno i podawana z jajkiem w koszulce lub gotowanym na półmiękko, czy twardo. Jesienią, w sezonie grzybowym podaje się ją ze świeżymi grzybami, zimą z mrożonymi lub suszonymi z dodatkiem pieczarek. Ocet i cukier wydobywają z grzybów wspaniały aromat i smak. Zupa jest genialnie pyszna i bardzo pożywna. Warto spróbować!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242807
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242807
Składniki
Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie kilka godzin przed gotowaniem kulajdy.
Do garnka o pojemności 4-5 litrów wrzucamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki przekrojone na ćwiartki, jeśli są duże lub mniejsze na połówki. Suszone grzyby gotujemy 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Dajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do pieczarek już podsmażonych. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka z pieczarkami, chwilę podsmażamy, stale mieszając. Zalewamy warzywa wodą z grzybów suszonych, dolewamy 1 litr wody i pokrojone drobniej grzyby suszone. Gotujemy zupę do miękkości ziemniaków. Następnie przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem, kminkiem i maggi. Do śmietany wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mąkę. Całość dobrze mieszamy do rozpuszczenia mąki, hartujemy chochelką płynu z zupy i łączymy z kulajdą. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem. Kulajda gotowa!
Kulajdę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, półmiękko lub w koszulce. Do każdego talerza nalewamy zupę i wkładamy jajko. Można pominąć jajka i podać zupę z chlebem, ale z jajkiem kulajda jest prawdziwie czeską polevką!