Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 141
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2775
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3617
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 541
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7315
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 141
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2775
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3617
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 541
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7315
Składniki
Opłukane i osuszone surowe i wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jednym, dwoma żeberkami.
Surowe żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kminek, czarny pieprz oraz suszony majeranek, całość gotujemy około 30 minut. Następnie do zupy dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, opieczoną cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną razem z sokiem i gotujemy około 20-30 minut do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie. Tak przygotowaną kwaśnicę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.