Do góry

Zupy Przepis na:

Lekka, wiosenna zupa ze szparagami

Lekka, wiosenna zupa ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11008

Dodano:

Odsłon: 1340

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 5 pałek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • vegeta, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami

Przygotowanie

  1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy na dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.

  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę.

  3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń