Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię takie szybkie, proste zupy krem. Nie wymagają dużo czasu, a są pyszne i pożywne .
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 908
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2784
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 908
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2784
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3333
Składniki
Kaszę kuskus zalać w misce wrzątkiem tak, aby tylko woda ją przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać resztę warzyw i chwile razem podsmażać do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować na krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę. Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół.
Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę rozlać w talerze, posypać grzankami i dowolnie udekorować.