Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię takie szybkie, proste zupy krem. Nie wymagają dużo czasu, a są pyszne i pożywne .
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12270
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1477
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 91
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12270
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1477
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 91
Składniki
Kaszę kuskus zalać w misce wrzątkiem tak, aby tylko woda ją przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać resztę warzyw i chwile razem podsmażać do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować na krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę. Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół.
Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę rozlać w talerze, posypać grzankami i dowolnie udekorować.