Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa, która każdemu poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3171
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1856
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 507
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3171
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1856
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 507
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Marchewki obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki. Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy ją na oliwę rozgrzaną w garnku razem z marchewką. Podsmażamy przez kilka minut, aby nabrały koloru.
Dodajemy starty na tarce imbir, chili i gałkę. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy miąższ z pomarańczy oraz skórkę startą z jej połowy. Gotujemy jeszcze jakiś czas, tak by marchewki były całkowicie miękkie i łatwo można było je zmiksować.
Zupę blendujemy, aby była zupełnie gładka możemy ją jeszcze przetrzeć przez drobne sitko. W razie potrzeby dodajemy wodę lub bulion. Każdą porcję posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi oraz lekko skropioną oliwą z oliwek