Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska. Minestrone przyrządza się w całych Włoszech. Najbardziej znane jest minestrone po genueńsku, które podaje się z ekstra dużą porcją gotowanych warzyw i ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie oferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15698
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4728
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 395
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15698
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4728
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 395
Składniki
Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm. Liście szpinaku umyłem, osuszyłem, grubo posiekałem. Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę. Na słabym ogniu, mieszając, zeszkliłem na maśle boczek. Dodałem cebule i por, smażyłem 5 minut. Dodałem seler, marchew, smażyłem 5 minut. Dodałem ziemniaki, szpinak oraz pomidory, smażyłem razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Warzywa zalałem 2 l wody i szybko zagotowałem. Dalej gotowałem zupę pod przykryciem na słabym ogniu około godziny. Zupę mocno zagotowałem, dodałem do niej makaron i bób, wymieszałem. Kiedy zupa ponownie się zagotowała, zredukowałem płomień i dalej powoli gotowałem, aż makaron zrobił się prawie miękki. Zupę doprawiłem do smaku. Posypałem posiekanym ząbkiem czosnku, ziołami i startym parmezanem.