Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karol Okrasa wie jak przygotować rosół z kurczaka, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Trzymaj się przepisu, a zupa wyjdzie idealna.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Korpus z kurczaka pozostaw ze skórą. Włóż go do dużego garnka. Dołóż udka z kaczki i zalej trzema litrami wody. Zacznij gotować na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień.
W tym czasie przygotuj warzywa. Z pora zostaw białą i jasnozieloną część, przekrój go na pół.
Marchewki obierz, tak samo zrób z pietruszkami. Przekrój je na 2-3 części, a także wzdłuż na dość duże kawałki.
Seler obierz, pokrój w drobne kawałki.
Umieść obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, pora, cebulę i seler w naczyniu żaroodpornym lub rozłóż na blaszce. Skrop olejem rzepakowym albo oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na kilkanaście minut. Powinny się delikatnie podpiec, czyli być brązowe z zewnątrz.
Zbierz szumy, które powstały na brzegu gotującego się mięsa w wodzie. Przełóż teraz lekko podpieczone warzywa.
Rosół posól, popieprz, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa. Pokrój i dodaj tylko te, które będziesz jadł w rosole.
Podawaj ze świeżymi gałązkami lubczyku.