Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karol Okrasa wie jak przygotować rosół z kurczaka, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Trzymaj się przepisu, a zupa wyjdzie idealna.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9531
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 514
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9531
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 514
Składniki
Korpus z kurczaka pozostaw ze skórą. Włóż go do dużego garnka. Dołóż udka z kaczki i zalej trzema litrami wody. Zacznij gotować na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień.
W tym czasie przygotuj warzywa. Z pora zostaw białą i jasnozieloną część, przekrój go na pół.
Marchewki obierz, tak samo zrób z pietruszkami. Przekrój je na 2-3 części, a także wzdłuż na dość duże kawałki.
Seler obierz, pokrój w drobne kawałki.
Umieść obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, pora, cebulę i seler w naczyniu żaroodpornym lub rozłóż na blaszce. Skrop olejem rzepakowym albo oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na kilkanaście minut. Powinny się delikatnie podpiec, czyli być brązowe z zewnątrz.
Zbierz szumy, które powstały na brzegu gotującego się mięsa w wodzie. Przełóż teraz lekko podpieczone warzywa.
Rosół posól, popieprz, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa. Pokrój i dodaj tylko te, które będziesz jadł w rosole.
Podawaj ze świeżymi gałązkami lubczyku.