Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem ciekawa czy lubicie zupy mleczne ? My bardzo lubimy a jedna z nich to właśnie mleczna z dynią nie musi być koniecznie z zacierkami ale mój mąż właśnie woli z zacierką. Co jak co ale mleczna zupka bardzo rozgrzewa bynajmniej ja tak mam jak zjem taką zupkę to cała jestem mokra. Zupę mleczną z dynią pamiętam z lat mojego dzieciństwa nie mieliśmy jej często za to mąż bardzo często jadał właśnie takie zupki to on mi przypomniał jak ją gotować.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 735
Składniki
Do garnka wlać na dno trochę wody jak się zagotuje wtedy wlać mleko i zagotować. W międzyczasie puki mleko się zagotuje przygotować dynię. Obrać ją ze skóry i pokroić na małe cienkie kwadraciki. Gdy już mleko się zagotuje dodać przygotowaną dynię, jak zacznie mleko z dynia się gotować wtedy zmniejszyć gaz i gotować do miękkości dyni.
W czasie gdy mleko z dynią gotuje się na wolnym ogniu, przygotować zacierki do miseczki wsypać mąkę, wlać wodę i za pomocą widelca wymieszać na jednolitą masę ( robiąc zacierki z mąki i wody nie są tak zbite jak z samych jajek ).
Gdy już w mleku dynia jest dość miękka na widelec zamoczony w gorącym mleku nabrać mały kawałek ciasta z mąki i wkładać do zupy mlecznej tak postąpić do skończenia się ciasta mącznego. Jak już wszystkie zacierki są w zupie, zagotować zmniejszyć ogień i pogotować z zacierkami jeszcze około 10 - 15 minut aż zacierki będą mięciutkie, ugotowane zdjąć z ognia.
Ugotowaną gorącą zupę mleczną można posłodzić tuż przed podaniem w swojej miseczce, można również jeść ją na słono lub w ogóle bez cukru i soli. Zupa jest bardzo pożywna zjadając jedną miseczkę już czujemy się pełni.