Do góry

Zupy Przepis na:

Morawska zupa ziemniaczana

Morawska zupa ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1733

Dodano:

Odsłon: 1063

Kiedy w święto narodowe zamykają u nas sklepy, to dobry moment na wycieczkę do czeskiego hipera, a tam aż mnoży się od inspiracji. Oto ich efekt ;-)

Składniki

  • podsuszana kiełbasa - 4-5 szt.
  • ziemniaki - 4-5 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • pomidory w puszce (krojone, bez skórki) - 1 puszka 400 g
  • marchewka - 2 szt.
  • papryka słodka mielona - 2 łyżki
  • papryka ostra mielona - 2 łyżeczki
  • kminek mielony - 2 łyżki
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepsza na tą zupę będzie czeska, paprykowa kiełbasa Madarka, ale sprawdzi się również jakaś nasza, dobra jakościowo, podsuszana kiełbasa (swojska, wiejska, etc...). W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

  2. Cebule drobno siekamy i dodajemy do kiełbasy, a jak się zeszkli dodajemy paprykę i kminek (jeżeli używamy czeskiej kiełbasy, to ostrożnie z ostrą papryką). Smażymy chwilkę.

  3. Teraz czas na ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) oraz marchewkę (obraną i pokrojoną w półplasterki). Dorzucamy do garnka i smażymy kilka minut.

  4. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy 2 litrami wrzącej wody. Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną, solimy w międzyczasie do smaku. No i prawdziwa, aromatyczna, czeska kartoflanka, a w zasadzie moravská bramboračka gotowa ;-) Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń