Do góry

Zupy Przepis na:

Morawska zupa ziemniaczana

Morawska zupa ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 1187

Kiedy w święto narodowe zamykają u nas sklepy, to dobry moment na wycieczkę do czeskiego hipera, a tam aż mnoży się od inspiracji. Oto ich efekt ;-)

Składniki

  • podsuszana kiełbasa - 4-5 szt.
  • ziemniaki - 4-5 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • pomidory w puszce (krojone, bez skórki) - 1 puszka 400 g
  • marchewka - 2 szt.
  • papryka słodka mielona - 2 łyżki
  • papryka ostra mielona - 2 łyżeczki
  • kminek mielony - 2 łyżki
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Morawska zupa ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Najlepsza na tą zupę będzie czeska, paprykowa kiełbasa Madarka, ale sprawdzi się również jakaś nasza, dobra jakościowo, podsuszana kiełbasa (swojska, wiejska, etc...). W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

  2. Cebule drobno siekamy i dodajemy do kiełbasy, a jak się zeszkli dodajemy paprykę i kminek (jeżeli używamy czeskiej kiełbasy, to ostrożnie z ostrą papryką). Smażymy chwilkę.

  3. Teraz czas na ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) oraz marchewkę (obraną i pokrojoną w półplasterki). Dorzucamy do garnka i smażymy kilka minut.

  4. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy 2 litrami wrzącej wody. Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną, solimy w międzyczasie do smaku. No i prawdziwa, aromatyczna, czeska kartoflanka, a w zasadzie moravská bramboračka gotowa ;-) Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń