Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze flaki powinny być przygotowane na bazie długo gotowanego bulionu, z dużą ilością przypraw i ziół, obowiązkowo na kościach wołowych. To jedna z najpopularniejszych zup w polskich domach, która cechuje się dość wyrazistym, lekko pikantnym smakiem. Mięso musi być miękkie i rozpływać się w ustach.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1791
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 56
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 165
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1791
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 56
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 165
Składniki
Wszystkie warzywa umyj i obierz. Dodatkowo cebulę opal nad ogniem. Włóż składniki do dużego garnka.
Dołóż kości, ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. Zalej wszystko wodą.
Gotuj całość powoli, w razie potrzeby usuwając szumowiny.
Po ok. 4 godzinach gotowania, wyłów kości. Obierz je z resztek mięsa i dodaj je do pozostałego bulionu.
Marchewkę, korzeń selera i korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę. Cebulę i pora także pokrój na drobniejsze kawałki.
Flaki zalej wrzącą wodą i sprawdź ich zapach. Nie powinny brzydko pachnieć – jeśli jednak tak jest, kontynuuj ich zaparzanie świeżą wodą do momentu utraty zapachu. Następnie dodaj je do zupy.
Gotuj wszystko do miękkości mięsa. Dodaj warzywa i pozostałe przyprawy. Na koniec dołóż passatę pomidorową i wymieszaj. To najlepsze flaki do zjedzenia ze świeżym pieczywem, oczywiście na ciepło.