Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z kurczaka. Smak tej zupy przypomina tradycyjne flaki. Zupa z kurczaka czy oszukane flaczki, wprawdzie z flaczkami mają wspólne tylko przyprawy, są jednak wspaniałą alternatywą do flaczków wołowych czy wieprzowych.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Udka oczyść i włóż do garnka.
Dodaj marchew, pietruszkę, selera i rozgnieciony czosnek.
Całość doprowadź do wrzenia i gotuj jak rosół ok. 40 minut, ma sobie po prostu pykać.
Następnie wyciągnij warzywa, a wywar gotuj jeszcze przez 20 minut.
Udka wyciągnij z garnka i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je, a mięso poszarp lub pokrój wzdłuż włókien na cienkie paski.
Z masła i mąki zrób zimną zasmażkę i dodaj ją do lekko gotującego się wywaru.
Do wywaru wrzuć pokrojone w kostkę warzywa i mięso.
Następnie dodaj zioła i przyprawy.
Gotuj jeszcze przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.