Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem, że Święta już blisko i sporo osób szuka przepisów na wigilijne dania. Ale to jeszcze trochę, a jeść coś trzeba. To może krupnik? Poniżej opisuję jak robię moją wersję. Nie napisałem w tytule, że to krupnik, bo jak wspominałem w jednym z wcześniejszych przepisów, moja zupa jest takim trochę daniem jednogarnkowym. Musi być sycąca, żeby każdy się najadł, a nie sięgał za chwilę po kanapkę. Z przepisu wychodzi około 5-cio litrowy kociołek zupy. Jest więc jedzenia na 2 dni i jeszcze wiadereczko po twarogu do zamrażalnika. Zamiast chińskich zupek, kiedy nie mamy czasu na zrobienie obiadu. Dodam jeszcze, że wersja jest bardzo ekonomiczna, bo koszt składowych jest naprawdę niewielki, a jedzenia, co niemiara… To co? Robimy?
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 27
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 28
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 120
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 27
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 28
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 120
Składniki
Najlepiej zacząć robić taką zupę poprzedniego dnia wieczorem. Do garnka wkładamy umyte kości schabowe, skrzydełka, ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu lub niskiej mocy kuchenki. Kiedy woda się zagotuje dodajemy trochę soli. Od tego momentu gotujemy jakieś pół godziny. Wyjmujemy mięso i kości, a wywar przelewamy przez sito do drugiego garnka. Obieramy mięso z kości schabowych (okazuje się, że jest go tam całkiem sporo) i skrzydełek. Odkładamy na osobny talerz. Kości się pozbywamy. Opisałem to już zresztą w innym moim przepisie: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-niedroga-sycaca-pyszna-i-zdrowa-zupa-buraczkowa,183565,facet-w-kuchni.html
Obieramy warzywa. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do przecedzonego wywaru. Dodajemy grzybki suszone i gotujemy całość, aż marchewki zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i dodać z powrotem do naszego wywaru. Latem, kiedy jest bardzo gorąco, lepiej marchewkę dodawać bezpośrednio na talerze, Inaczej zupa ma tendencję do szybkiego „psucia się” Reszty się pozbywamy.
Przychodzi kolejny dzień, kiedy będziemy jeść naszą zupę. Grzejemy wywar z ziemniaczkami. Wrzucamy nasze mięso „z odzysku” oraz przepłukaną kaszę jaglaną. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małej mocy kuchenki przez pół godziny. Dodajemy pół łyżki masła oraz sól i pieprz do smaku. Próbujemy. Korygujemy ewentualnie smak którąś z przypraw. .