Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś tak zachciało mi się ogórkowej że nie mogłam się oprzeć aby ją ugotować a tym bardziej że mam smaczne z tamtego roku twarde ogórki kiszone które robiłam na zimę w słoiki. Uwielbiam zupy każdego rodzaju a ogórkową to chyba każdy lubi no chyba że się mylę. Moja rodzinka a zwłaszcza mąż bardzo lubi gdy ugotuję zupę woli ją od drugich dań.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3428
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 289
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6830
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 291
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3428
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 289
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6830
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 291
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte kości schabowe na zupę, marchew obraną i pokrojona dowolnie,seler korzeń pokrojony w plastry oraz por pokrojony drobniej. Całość gotować do miękkości mięsa na kościach na średnim ogniu. Gdy mięso na kościach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawę z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze mięsnym, na patelnię dać masło roztopić je i dodać ogórki starte na tarce jarzynowej, smażyć je tak długo aż wyparuje sok z ogórków.
Jak w wywarze ziemniaki są już miękkie przełożyć usmażone ogórki i wkroić liście selera, dodając również ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy. Całość z ogórkami pogotować na małym ogniu z 15 minut.
Jak już zupa z ogórkami się pogotowała oznaczony czas, śmietanę rozprowadzić z wywarem gorącym od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany nie zważy się śmietana w zupie ). Zalać zupę i szybkim ruchem zamieszać i zagotować.
Na sam koniec gotowania się zupy wlać sok z ogórków ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi kwaśnej ), wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawą z solą według swego smaku. Zagotować i zdjąć z ognia.
Zupa wyszła bardzo smaczna taka po prostu słodko - kwaśna, słodka za sprawą śmietany z cukrem lecz kwaśna za sprawą ogórków i soku. Do zupy przed podaniem można dodać drobno posiekany koper oraz wsypać pieprz czarny świeżo zmielony.