Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna zupa z kiszonych ogórków. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Dzisiaj podamy ją z jajkiem tak jak żurek czy szczawiową. Ogórkowa jest zupą kwaśną i wyrazistą w smaku jak wcześniej wymienione, więc jajko będzie doskonale do niej pasowało.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1007
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1007
Składniki
Obrane i umyte warzywa oraz mięso wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą (2-2,5l). Gotujemy wywar około45 minut (skrzydełka) lub 1 i1/2 godz. (wieprzowinę) na małym ogniu. Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na 15 min, do miękkich ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle, na patelni. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy zahartowaną śmietanę połączoną z łyżką mąki, aby zagęścić zupę. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy czosnkiem, solą, cukrem, maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną pietruszką. Gotową zupę nalewamy do talerzy i dajemy do niej gotowane jajko.