Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy kuchni azjatyckiej są bardzo aromatyczne i zawierają mnóstwo różnorodnych składników, co sprawia, że danie jest bardzo pożywne. Mleko kokosowe jest częstym elementem zup z tej strony świata, ponieważ łagodzą ostrość przypraw i wprowadzają cudownie aksamitną konsystencję. Dzięki temu przepisowi na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym uzyskasz potrawę pełną delikatnego makaronu i soczystego kurczaka, w kremowym bulionie z mlekiem kokosowym.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5377
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34499
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2151
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113815
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5377
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34499
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2151
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113815
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oleje. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir i smaż, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj chili w proszku, kurkumę oraz mąkę i smaż przez około minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. W razie potrzeby dodaj trochę oleju albo kilka łyżek bulionu lub wody, jeśli zawartość garnka przywiera do dna.
Następnie dodaj umytego i pokrojonego w paski kurczaka i mieszaj, by pokrył się przyprawami. Obsmażaj mięso, aż przestanie być różowe. Następnie wlej bulion, mleko kokosowe, dodaj sos rybny i sojowy, zagotuj. Po ok. 15 minutach wrzuć do wywaru makaron i gotuj do pożądanej twardości (ok.10-15 minut). Gdy zupa zgęstnieje, wyłącz palnik.
Do talerzy nakładaj porcje zupy z makaronem i kurczakiem. Udekoruj plasterkami jajka na twardo i limonki, posiekaną czerwoną cebulą, płatkami papryki oraz świeżą kolendrą.