Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy kuchni azjatyckiej są bardzo aromatyczne i zawierają mnóstwo różnorodnych składników, co sprawia, że danie jest bardzo pożywne. Mleko kokosowe jest częstym elementem zup z tej strony świata, ponieważ łagodzą ostrość przypraw i wprowadzają cudownie aksamitną konsystencję. Dzięki temu przepisowi na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym uzyskasz potrawę pełną delikatnego makaronu i soczystego kurczaka, w kremowym bulionie z mlekiem kokosowym.
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 782
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7010
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8630
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 299
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 782
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7010
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8630
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 299
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oleje. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir i smaż, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj chili w proszku, kurkumę oraz mąkę i smaż przez około minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. W razie potrzeby dodaj trochę oleju albo kilka łyżek bulionu lub wody, jeśli zawartość garnka przywiera do dna.
Następnie dodaj umytego i pokrojonego w paski kurczaka i mieszaj, by pokrył się przyprawami. Obsmażaj mięso, aż przestanie być różowe. Następnie wlej bulion, mleko kokosowe, dodaj sos rybny i sojowy, zagotuj. Po ok. 15 minutach wrzuć do wywaru makaron i gotuj do pożądanej twardości (ok.10-15 minut). Gdy zupa zgęstnieje, wyłącz palnik.
Do talerzy nakładaj porcje zupy z makaronem i kurczakiem. Udekoruj plasterkami jajka na twardo i limonki, posiekaną czerwoną cebulą, płatkami papryki oraz świeżą kolendrą.