Do góry

Zupy Przepis na:

Pieczarkowa

Pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 702 Ocena: 4497

Dodano:

Odsłon: 2428

Dziś ugotowałam jedną z moich ulubionych zup. Pewnie mnie zaraz wyśmiejecie jak napiszę na czym ugotowana ale my tak uwielbiamy a mianowicie bardzo lubimy skórki wieprzowe robiłam nawet z nich flaczki są przepyszne jak dla nas nie każdy może je lubić, u mnie w domu rodzinnym zawsze ze skórek robiło się smaczne jedzenie zwłaszcza w czasach gdy mama sama chowała świnki.

Składniki

  • 6 skór wieprzowych (około pół kilograma),
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża marchew,
  • 1 korzeń natki pietruszki,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 1 mały liść pora,
  • 0,5 kubka dużej śmietany,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały pęczek kopru.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczarkowa

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte skóry wieprzowe ( lub jeśli ktoś nie lubi inny rodzaj mięsa ), dodać również marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie i liść pora pokrojony dość drobno. Gotować do miękkości skór.

  2. Gdy skórki są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać również ulubioną przyprawę z dodatkiem soli i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie przygotować pieczarki obrać je i pokroić dowolnie ( ja daję bez nóżek ).

  3. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać wcześniej przygotowane pieczarki i gotować do ich miękkości. W czasie gdy zupa z pieczarkami się gotuje śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy oraz dodać pół łyżeczki cukru do śmietany ( wtedy śmietana w zupie się nie zważy ).

  4. Gdy pieczarki są już miękkie wlać przygotowaną śmietanę i zagotować przez chwilkę. Na sam koniec wkroić natkę pietruszki i koperek.

  5. Zupę można podać np. z kromką chleba. Wiem że większość ludzi zupę pieczarkową gotuje z makaronem my zaś zupy nie wyobrażamy sobie zup bez ziemniaków. Może moja zupa nie jest do końca zdrowa bo na skórkach lecz ja jestem tak wychowana żeby z niczego ugotować coś pysznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń