Witam was serdecznie u mnie dziś pyszna zupka pieczarkowa jedna z moich ulubionych zup. Po za tym uwielbiam wszystkie zupy, nie gotuję obiadów z dwóch dań bo po prostu by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie. Wolę z jednego dania ugotować i codziennie coś innego niż nagotować nie wiadomo ile a potem wyrzucić, teraz nie mam zwierząt ponieważ mieszkam w mieście choć kury i gęsi mamy u szwagra ale tu nie mam komu oddać choćby zupy.
Pieczarkowa
Składniki
- 300 g kości żeberkowej do zup,
- 500 g pieczarek,
- 1 marchew 200 g,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 gałązka liści selera,
- 1 mały liść pora,
- 4-8 ziemniaki (w zależności od wielkości),
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 torebka zupy pieczarkowej w proszku,
- 165 g śmietany 18 %,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 pęczek natki pietruszki 20 g,
- 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
- 1 czubata łyżka masła.
Składniki
- 300 g kości żeberkowej do zup,
- 500 g pieczarek,
- 1 marchew 200 g,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 gałązka liści selera,
- 1 mały liść pora,
- 4-8 ziemniaki (w zależności od wielkości),
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 torebka zupy pieczarkowej w proszku,
- 165 g śmietany 18 %,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 pęczek natki pietruszki 20 g,
- 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
- 1 czubata łyżka masła.

Etapy przygotowania
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umytą kość żeberkową na zupy, wkroić dowolnie pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera, wkroić również liść pora i selera. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć gaz i gotować do miękkości mięsa na kości po pół przykrytą pokrywką. Gdy mięso na kości jest już miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.

W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze na zupę przygotować pieczarki, obrać ich i pokroić w cienkie plasterki a nóżki w cieniutkie kółeczka. Na patelnię położyć masło, dodać przygotowane pieczarki i smażyć tak długo aż z pieczarek wyparuje woda.

Gdy w wywarze na zupę ziemniaki są już miękkie dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz usmażone pieczarki na maśle. Całość pogotować na wolnym ogniu około 15 minut, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą z solą.

Jak już zupa pogotowała się oznaczony czas przygotować zupę w proszku ( nie koniecznie jeśli ktoś nie używa można pominąć ). śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru, dodać do tego zupę w proszku i całość rozmieszać aby nie było grudek, ( dodając cukier śmietana w zupie się nie zważy ).

Jak już mamy przygotowaną śmietanę z zupą w proszku wlać ją do gotującej się zupy, szybko zamieszać i pogotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować jeszcze około 5 minut, zdjąć z ognia.

Zupka wyszła bardzo smaczna, ja dodaję czasem zupę w proszku bo jak dla mnie jest o wiele lepszy smak ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć i zupę zabielić samą śmietaną. Moją zupkę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mąż i syn byli zachwyceni smakiem tej zupy.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Placki
Odsłon: 180

Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1989
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4448
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Placki
Odsłon: 180

Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1989
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4448



Składniki
- 300 g kości żeberkowej do zup,
- 500 g pieczarek,
- 1 marchew 200 g,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 gałązka liści selera,
- 1 mały liść pora,
- 4-8 ziemniaki (w zależności od wielkości),
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 torebka zupy pieczarkowej w proszku,
- 165 g śmietany 18 %,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 pęczek natki pietruszki 20 g,
- 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
- 1 czubata łyżka masła.
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umytą kość żeberkową na zupy, wkroić dowolnie pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera, wkroić również liść pora i selera. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć gaz i gotować do miękkości mięsa na kości po pół przykrytą pokrywką. Gdy mięso na kości jest już miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze na zupę przygotować pieczarki, obrać ich i pokroić w cienkie plasterki a nóżki w cieniutkie kółeczka. Na patelnię położyć masło, dodać przygotowane pieczarki i smażyć tak długo aż z pieczarek wyparuje woda.
Gdy w wywarze na zupę ziemniaki są już miękkie dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz usmażone pieczarki na maśle. Całość pogotować na wolnym ogniu około 15 minut, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą z solą.
Jak już zupa pogotowała się oznaczony czas przygotować zupę w proszku ( nie koniecznie jeśli ktoś nie używa można pominąć ). śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru, dodać do tego zupę w proszku i całość rozmieszać aby nie było grudek, ( dodając cukier śmietana w zupie się nie zważy ).
Jak już mamy przygotowaną śmietanę z zupą w proszku wlać ją do gotującej się zupy, szybko zamieszać i pogotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować jeszcze około 5 minut, zdjąć z ognia.
Zupka wyszła bardzo smaczna, ja dodaję czasem zupę w proszku bo jak dla mnie jest o wiele lepszy smak ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć i zupę zabielić samą śmietaną. Moją zupkę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mąż i syn byli zachwyceni smakiem tej zupy.
Pyszotka :)