Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie u mnie dziś pyszna zupka pieczarkowa jedna z moich ulubionych zup. Po za tym uwielbiam wszystkie zupy, nie gotuję obiadów z dwóch dań bo po prostu by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie. Wolę z jednego dania ugotować i codziennie coś innego niż nagotować nie wiadomo ile a potem wyrzucić, teraz nie mam zwierząt ponieważ mieszkam w mieście choć kury i gęsi mamy u szwagra ale tu nie mam komu oddać choćby zupy.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2878
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 386
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2878
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 386
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umytą kość żeberkową na zupy, wkroić dowolnie pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera, wkroić również liść pora i selera. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć gaz i gotować do miękkości mięsa na kości po pół przykrytą pokrywką. Gdy mięso na kości jest już miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze na zupę przygotować pieczarki, obrać ich i pokroić w cienkie plasterki a nóżki w cieniutkie kółeczka. Na patelnię położyć masło, dodać przygotowane pieczarki i smażyć tak długo aż z pieczarek wyparuje woda.
Gdy w wywarze na zupę ziemniaki są już miękkie dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz usmażone pieczarki na maśle. Całość pogotować na wolnym ogniu około 15 minut, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą z solą.
Jak już zupa pogotowała się oznaczony czas przygotować zupę w proszku ( nie koniecznie jeśli ktoś nie używa można pominąć ). śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru, dodać do tego zupę w proszku i całość rozmieszać aby nie było grudek, ( dodając cukier śmietana w zupie się nie zważy ).
Jak już mamy przygotowaną śmietanę z zupą w proszku wlać ją do gotującej się zupy, szybko zamieszać i pogotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować jeszcze około 5 minut, zdjąć z ognia.
Zupka wyszła bardzo smaczna, ja dodaję czasem zupę w proszku bo jak dla mnie jest o wiele lepszy smak ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć i zupę zabielić samą śmietaną. Moją zupkę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mąż i syn byli zachwyceni smakiem tej zupy.