Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantna zupa rybna ze śmietaną"
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1378
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 120
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 659
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1378
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 120
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 659
Składniki
Rybę (świeżą lub mrożoną) spraw, opłucz starannie. Poodcinaj płetwy, głowę i ogon. Mięso karpia wyfiletuj. Obierz i opłucz starannie marchewkę i pietruszkę. Warzywa rozdrobnij. Wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody.
Do warzyw w garnku dodaj głowę, ogon i płetwy karpia. Wrzuć liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, wsyp łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj wywar około 30 minut, odcedź.
Do odcedzonego wy waru przetrzyj przez sito ugotowane warzywa. Dodaj pokrojone na kawałki mięso karpia. Gotuj razem jeszcze 20 minut. Papryczki chili oczyść, opłucz, pokrój drobno i wrzuć do zupy.
4. Śmietanę rozmieszaj z łyżką mąki, dodaj do zupy. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Sposób babuni
Jeśli wykorzystujesz do wywaru głowę karpia, wytnij skrzela wraz z wewnętrzną częścią. Inaczej zupa będzie miała gorzki smak. Skrzela wycina się też rybom przeznaczonym do pieczenia.Źródło: Świat kobiety