Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z brokułów to dosyć popularna i bardzo smaczna zupa. Dzisiaj w pikantnej, nieco orientalnej odsłonie - z dodatkiem curry i kolendry. Podana z groszkiem ptysiowym - pycha!
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1130
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1302
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 541
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1130
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1302
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 541
Składniki
Rozgrzej garnek o grubym dnie i wlej do niego oliwę. Wrzuć posiekane drobno czosnek i papryczkę. Podsmaż, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć.
Wrzuć do garnka pokrojone w grubą kostkę łodygi brokuła i co tam jeszcze masz ochotę - lepiej, żeby to były zielone warzywa. Podsmaż na dość dużym ogniu często mieszając. Kiedy warzywa zaczną się rumienić - wsyp czubatą łyżkę przyprawy curry i dokładnie wymieszaj.
Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut. Dołóż do garnka różę brokuła podzieloną na małe kawałki i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Możesz nawet lekko rozgotować. Zestaw z ognia i lekko przestudź. Dodaj grubo posiekaną kolendrę i zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku - jeżeli trzeba.
Zagotuj i podawaj gorący krem z groszkiem ptysiowym, udekorowany listkami kolendry.