Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa z domową tortillą i awokado

Pomidorowa z domową tortillą i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15394

Dodano:

Odsłon: 75

Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

Składniki

  • Pomidor 3 szt.
  • Cebula biała 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Wywar drobiowy(może być z kostki) 1 litr
  • Tortilla własnej roboty 2 szt.
  • Dojrzałe awokado 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Chili do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Natka pietruszki
  • Kwaśna śmietana
  • Smalec 2 łyżki
  • Olej
  • Składniki na tortillę:
  • Ciepła woda ¾ szklanki
  • Olej 3 łyżki
  • Mąka kukurydziana 1 szklanka
  • Sól ½ łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie tortilli:
    Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki, cienko rozwałkować i smażyć na suchej patelni.
    Wykonanie zupy:
    Cebulę obrać, drobno posiekać z czosnkiem i przyrumienić na rozgrzanym smalcu. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić. Przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem, zalać wywarem i gotować powoli przez 5 minut. Tortillę porwać na kawałki i przysmażyć na oleju na jasny złoty kolor. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, podawać z tortillą, awokado, a talerze udekorować śmietaną i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń