Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa z grzybami i fasolą

Pomidorowa z grzybami i fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2524

Dodano:

Odsłon: 1555

Pożywna zupa pomidorowa z grzybami, fasolą i dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki

  • 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie)
  • dwie garście grzybów suszonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży)
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr rosołku wywaru warzywnego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc i następnie ugotować do miękkości w wodzie. Można to zrobić np dzień wcześniej.
    Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.
    Cebulę pokroić na kawałki. Czosnek posiekać.
    Grzyby odsączyć ( zachować wodę) i posiekać na kawałki.
    W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę przez kilka minut, dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać grzyby i posiekany rozmaryn, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
    Całość zagotować i gotować 15 minut, dodać 2/3 fasoli i passatę.
    Pozostałą 1/3 fasoli włożyć do blendera, dodać 1 szklankę płynu z zupy i zblendować, przelać do zupy. Zagotować, dodać kaszę.
    Gotować całość aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń