Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zupa którą robię nie tylko w poniedziałek po niedzielnym rosole. Często w środku tygodnia gotuję zupę pomidorową, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak. Pomidorówka z ryżem to zgrany duet. Do przyrządzenia tej pysznej zupy używam mięsa z kurczaka, więc troszkę oczek w niej możemy znaleźć - ale bez obawy, po zjedzeniu jednego talerza z pomidorówką, nie przytyjemy :)
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 725
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 725
Składniki
Mięso myjemy , przekładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy wszystkie przyprawy , solimy jedną łyżką i stawiamy na małym ogniu. Warzywa obieramy , kroimy w paski ( cebulę nie kroimy ) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 1 godziny , po czym dodajemy koncentrat , mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie 1/2 małą łyżeczką cukru.
Podczas gotowania się bulionu przygotowujemy ryż. Ja używam basmati pakowany po 500 gram ( nie ekspresowy w torebeczkach ) Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ryż , sól i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu się wody ryż gotujemy ok 8-10 minut. Cedzimy i hartujemy zimna wodą.
Sposób podania : Nakładamy na talerzu kilka łyżek ryżu i zalewamy zupa pomidorową i posypujemy zieloną natką pietruszki. Smacznego!