Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowo - paprykowy krem z nutą pomarańczy

Pomidorowo - paprykowy krem z nutą pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 413 Ocena: 2082

Dodano:

Odsłon: 246

Aksamitna , delikatna w smaku zupa krem zachwyci domowników i gości.

Składniki

  • Papryka czerwona - 4 szt.
  • Pomidory - 4 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Ziemniak - 2 szt.
  • Bulion - 1 szklanka
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Cytryna - 1/2 szt.
  • Pieprz cayenne - w/g potrzeb
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Śmietana na kleksy
  • Sezam do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowo - paprykowy krem z nutą pomarańczy

Przygotowanie

  1. Pomidory , paprykę umyć, przekroić na połowę , z papryki usunąć nasiona. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pomidory i paprykę , wstawić do piekarnika i piec aż skórka na wierzchu dobrze się pomarszczy. Wyjąć , ściągnąć skórkę z pomidorów i papryki.

  2. Warzywa obrać, pokroić w grubszą kostkę, umyć i umieścić w garnku. Zalać 4 szklankami wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą i gotować 20 minut. Dodać bulion, pomidory i paprykę , gotować 10 minut, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zupę zblendować.

  3. Z cytryny wycisnąć sok. Zupę zagotować, dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem czarnym i cayenne w/g potrzeb , gotować 2 minuty. Przed podaniem zrobić kleksy ze śmietany, posypać sezamem. Podawać z ulubionymi dodatkami, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 września Przepis jest bardzo ciekawy - tyle różnych smaków w całkiem tradycyjnej zupie ;) Pozdrawiamy! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń