Do góry

Zupy Przepis na:

Pożywna zupa z mięsem mielonym

Pożywna zupa z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2328 Ocena: 51772

Dodano:

Odsłon: 1059

Wracając dziś do domu, w styczniowe ponure popołudnie, zastanawiałem się, jak kulinarnie poprawić sobie samopoczucie... Sięgnąłem pamięcią do przeczytanej gdzieś, obiegowej prawdy, że "czerwone zupy" działają rozgrzewająco! Byłem nieźle zmarznięty, więc pomysł na "kulinarne rozgrzanie" mógł być tylko jeden... Dokonałem szybkiego przeglądu domowych zapasów i zabrałem się do wcale nie mniej rozgrzewającej pracy twórczej! W ten sposób powstała moja dzisiejsza, sycąco/rozgrzewająca propozycja: "pożywna zupa z mięsem mielonym"! Czy jest taką, jak ją przedstawiam? Możecie sami się o tym przekonać, jeśli ją sobie ugotujecie! Zachęcam i smacznego! <WJ>

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 łyżki ryżu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pożywna zupa z mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Papryki oczyszczamy, kroimy w paski.

    Marchewki obieramy kroimy w julenkę, podobnie cukinię.



    W suchym rondlu podsmażamy mięso mielone, dodajemy ryż. Chwilę dusimy pod przykryciem, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy warzywa, gotujemy aż ryż stanie się al dente.

    Następnie dolewamy passatę, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń