Smak lata zamknięty w słoiczku ;)
Przecier pomidorowy
Składniki
- 3 kg pomidorów
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Składniki
- 3 kg pomidorów
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny

Etapy przygotowania
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu, aż się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje.
Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek.
Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17861
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 486
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5661

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2900
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17861
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 486
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5661

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2900



Składniki
- 3 kg pomidorów
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu, aż się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje.
Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek.
Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować.